Afbeelding
Column uit de politiek

Haagse politiek op gemeenteniveau

Algemeen 510 keer gelezen

Inmiddels zijn we met Forum voor Democratie bijna anderhalf jaar als partij actief binnen de gemeente Voorne aan Zee. Niet omdat we geïnteresseerd zijn in een politieke functie, maar vooral uit onvrede met de landelijke ontwikkelingen die van invloed zijn op de ontwikkelingen op gemeenteniveau. 

Helaas maken we nog veel te vaak mee dat de gemeenteraad en commissies teveel gelijkenissen vertonen met de tegenwoordige Haagse politiek en niet opkomen voor de inwoners van Voorne aan Zee. Zo werd laatst nog aangedragen om bepaalde partijen beperking van spreektijd te geven, omdat het tegen de eigen opvattingen in ging van de aandrager. Onze inzet is onder andere om vanuit de gemeente een weerwoord te hebben richting landelijk beleid. Het landelijk beleid wordt echter klakkeloos uitgevoerd binnen de gemeente, zonder de consequenties te bekijken. Er wordt dan ook door sommige andere fracties gezegd; ‘’tja, wet is wet’’. Dat valt ons nogal vies tegen. Als we op deze wijze doorgaan zijn we niet anders dan een uitvoeringsorgaan zonder op te komen voor onze inwoners.
Een voorbeeld is de spreidingswet welke toch werkelijkheid geworden is en voordat deze goed en wel wordt uitgevoerd zijn de aantallen asielzoekers alweer naar boven bijgesteld. Het aantal toegewezen statushouders en asielzoekers zal alleen maar flink stijgen komende jaren, is onze inschatting. Dat wringt vooral op de huizenmarkt en het einde is nog lang niet in zicht.

Wij vragen ons af hoever het moet komen, voordat ook alle andere partijen zich gaan realiseren dat bestuurlijke ongehoorzaamheid zo langzamerhand een morele plicht wordt voor het belang van de inwoners van deze gemeente. Je zou toch op zijn minst verwachten dat er een signaal gaat worden afgegeven richting de landelijke overheid. Ondanks alle perikelen in het begin van deze raadsperiode , zien we toch dat er een kentering gaande is. Er is meer samenwerking en begrip binnen de gemeenteraad en tussen de gemeenteraad en het college. Natuurlijk zijn er zaken die niet goed gaan, maar er zijn genoeg instrumenten om daar geen genoegen mee te hoeven nemen. Dat dat niet altijd in dank wordt afgenomen is begrijpelijk, maar zo werkt het nu eenmaal. Ieder zijn eigen taak en instrumenten.

Zonder wrijving geen glans.

Erik Hoogzand, Forum voor Democratie

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant