Afbeelding
Column

Herdenken

Algemeen 377 keer gelezen

Deze week staat in het teken van herdenken. De wethouders en ik wonen komend weekend verschillende herdenkingen bij in onze gemeente. Ontzettend belangrijk en mooi om te zien dat dit juist in deze tijd zo actief wordt opgepakt in onze dorpen en wijken.

Vorige maand mocht ik in Rotterdam voorafgaand aan de jaarlijkse Holocaust herdenkingsdienst de namen voorlezen van de Joodse inwoners die vanaf Voorne-Putten zijn weggevoerd. Het voorlezen van die namen met de leeftijden erbij was onvergetelijk. Vooral vanuit Brielle zijn veel Joden gedeporteerd. Ook jonge kinderen keerden niet meer terug. Het is belangrijk hen te blijven memoreren en regelmatig stil te staan bij onze verworven vrijheid.

Leerlingen van groep 7 van basisschool De Zeewinde in Rockanje kregen de afgelopen weken les over de Tweede Wereldoorlog en bezochten begraafplaats Maria Rust in Rockanje. Zij maakten een rondleiding langs de graven van de gefusilleerden, geallieerden en burgerslachtoffers, 25 in totaal. Kijk vooral even op www.mariarust.nl om de verhalen te lezen.

De leerlingen hadden de opdracht een gedicht te schrijven over een van de slachtoffers of over een algemener onderwerp dat met oorlog te maken heeft, zoals angst, verraad of verzet. De gedichten zijn op bordjes rond de amberboom op de begraafplaats neergezet. De gedichten blijven op 4 en 5 mei en nog de hele zomer staan. Ik raad het iedereen aan de gedichten van de kinderen te gaan lezen. Ze zullen dan diepe indruk maken.

Ik sprak de leerlingen over de lessen die we nog steeds kunnen leren uit de Tweede Wereldoorlog. En dat het niet erg is om ruzie te hebben, als we maar zoeken naar oplossingen. Niet door te vechten of wapens te hanteren, maar door woorden te gebruiken. Zoals zij hebben gedaan met hun gedichten. Door te herdenken blijven we nadenken over de gevolgen die de Tweede Wereldoorlog heeft gehad. Voor de mensen hier in onze gemeente, speciaal voor de families van degenen die zijn omgekomen door de oorlog en die in onze gemeente begraven zijn.

Ik hoop dat we in stilte en met eerbied zullen herdenken.

Burgemeester Peter Rehwinkel

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant